2013. október 4., péntek

IGEN vs. NEM (I. menet)



Emlékszel, Jim Carry milyen remekül példázta a depressziós, magányos, saját magát sajnáló és sajnáltató prototípust? Majd egy kis külső nyomás hatására ugyan, de a ló hátán átfordulva lett a mindenre kapható, éjjel-nappal pörgő társasági lény. Ha nem emlékszel, kattints ide.

Te melyik oldalon szállsz fel a lóra? Képes vagy egyensúlyozni a nyeregben, vagy olykor-olykor elveszted az egyensúlyod és kibillent a vágta szele? Nekem bevallhatod! Nem fogok ítéletet hozni. 

És tényleg, van olyan, hogy valaki tisztán IGENember, vagy NEMember? Sokan küzdünk a NEM-mondással. (Azért a többes szám, mert én is ebbe a táborba születtem…) Viszont olyan is szép számmal akad, akinek az IGENlés megy nehezen, lásd Jim.

Az IGENt saját magadnak adod, míg a NEMet másoknak. Ezzel lehet, magamra haragítom az értékesítési trénereket… hiszen a legjobb nyugtató mondat tőlük, hogy: „A NEM, nem Neked szól!” 

Na, akkor vitatkozzunk csak!

Az IGENember nyitott, bátor, tapasztalt, alapos, éppen ezért gazdagabb és szerethetőbb, szóval jóban van magával. Míg a NEMember, dacos, elutasító, mogorva, magányos, magának való remete. Vagyis, ha IGENt adsz, szereted magad. Esélyt adsz egy újabb élményre, tapasztalásra, jó fej leszel magaddal szemben és mások szemében is. Míg, ha NEMet osztogatsz, megvéded magad, kizárod az esetleges lehetőségeket, félsz, nem mered bevállalni, hogy valami újat megtapasztalj, vagyis nem szereted magad annyira, hogy akár a biztos rosszat kockáztasd a bizonytalan jóért.

Aki tehát nehezen mond NEMet, annak az önszeretettel és az önfelvállalással van baja, ezért inkább beáldozza a saját kényelmét, véleményét, igazát, akaratát, csakhogy ne kelljen elutasítania másokat. Tehát látszólag IGEN-t mond, de valójában sokszor ezzel NEMet ad... magának.

Aki pedig csak úgy dobálja a NEMeket, valójában kiáll magáért, bevállalja, hogy nem mindenki szereti majd, de azt csinálja, és azt képviseli, amit akar és gondol. Ezzel ugyan NEMet mond Neked és a világnak, de közben IGENt ad magának, mert nem hódol be más akaratának.

Tudod még követni a meccset? Csak nyugalom, ez nem dönthető el egy egyértelmű pontozással, és még egy K.O. sem tud segíteni, hogy kire tegyük az övet a menetek végén. Hiszen még az is kérdés, hogy mi a kérdés, mire kell választ adnunk? Milyen helyzetben kérdeznek? Ki kérdez? Azonnali választ kell adni, vagy átgondolható? Stb.

A cél az lenne, hogy ügyes zsokék módjára, képesek legyünk mutatványozni a ló hátán, miközben stabilan, mégis a nyeregben maradunk.

De ezzel még nincs lefújva a meccs. Ez csak az első menet, folytatás következik.

R.É.K.A


Remek Élet
Egészséges élet-, és gondolkodásmód, érzelmesen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése